Biztosan mindenki találkozott már érzéssel, hogy bármennyire is törekszik arra, hogy olyan telefont vásároljon, amivel hosszabb ideig, váltás nélkül kihúzhatja, még nem sikerült. A gyártók mindig „ügyesen” választják össze úgy a komponenseket, hogy mindenképp kompromisszumot kelljen kötnünk, és legalább egy elemét (valamiért) gyengének tartsuk legújabb szerzeményünknek. Nem véletlen ez a gyártók részéről, ez fog minket majd egy újabb telefon vásárlására kényszeríteni, hogy ne irigykedjünk másokra. Ugye mennyivel egyszerűbb lenne, ha mi magunk rakhatnánk össze telefonunkat az általunk kívánatosnak tartott paraméterek alapján?

Az ötlet nagyon hasonlít arra, amivel a PC-ék anno meghódították a világot. Sőt, ma is az a helyzet, hogy bár általános használatra már notebook-ot vásárolunk, de ha egy folyamatosan top-on lévő számítógépet akarunk, akkor PC-ét választunk. Ez olcsóbb és gyorsabb is tud lenni, mint mobilisabb társai, és tovább hordozza magában a bővítés és változtatás lehetőségét, akár alkatrészenként is.

Ez a fajta ötlet lehetett a Motorola Mobility egyik projektjének az alapja, amely a moduláris telefon elkészítését tűzte ki céljául.

Bár a Motorola Mobility, amely egy ideje a Google birtokában volt már eladásra került a Lenovo-nak, a Project Ara a Google-nél maradt és a hírek szerint különös gonddal folytatják tovább a munkát. A cég be is jelentette az Ara Developers Conference sorozatot, ahol 2014-ben a fejlesztők és kutatók több alkalommal is megoszthatják egymással tudásukat. Az első alkalom az április 15-16-i kaliforniai esemény lesz, ahol a fejlesztők számára bemutatják az Ara Module Developers' Kit-et és az első prototípust is.

De nézzük, hogyan épülne fel egy ilyen telefon, és mit tudna! Az ígéretek szerint tehát a megoldás a mai „egybe” telefonokkal ellentétben cserélhető elemekre bontaná (építené?) a mobileszközöket. Három különböző méretben létező alaplapra lehetne pakolgatni a különböző funkcionalitású elemeket, amelyek a szabványos csatlakozókra kötve apró mágnesek segítségével lennének rögzíthetőek a vázhoz, és egy speciális protokoll biztosítaná a kommunikációs kapcsolatot közöttük.

 

Amint a specifikáció és referenciaimplementáció nyilvánosságra kerül, annak alapján bárki készíthet majd Ara-kompatibilis modulokat. A Google a maga részéről már a gyártási technológiát és a disztribúciós csatornát is megjelölte. Ők a 3D Systems-szel történt megállapodás szerint a 3D nyomtatásos technológia segítségével szeretnék előállítani a különböző komponenseket, majd ezek közül a Google Play Store-on válogathatnánk és vásárolhatnánk meg a megtetszett kijelzőt, kamerát, a megfelelő üzemidőt biztosító akkumulátort és számunkra szükséges szenzorokat az alaplapra. A specifikáció szerint az így felépülő telefonok 9,7 mm vastagak lennének, és 2015-ben kerülhetnének hivatalosan is piacra. A tervek szerint a legolcsóbb 50 dollárba kerülne mindössze. (Hogy ez pontosan mit tartalmazna, azt nem sikerült megtudnom. De azt, hogy mit nem tartalmazna, azt igen. Állítólag a telefon (GSM) modul ennek még nem lenne része.)

 Persze az árat valószínűleg nem itt fogjuk „megfizetni”. Mert nyilván ez a mobil nem tud majd egy jó ideig - legalábbis ameddig a technológia nem tökéletesedik - olyan „összerakott” lenni, mint mai integrált társai. Amelyeknél a komponensek egymáshoz vannak válogatva és csiszolva, mind tudásban mind méreteiket tekintve, ráadásul egyre vékonyítva és könnyítve ez utóbbiakat. Akárcsak a notebook-okat és a PC-éket hasonlítanánk össze.

Ettől függetlenül valós alternatíva lehet a jövőben, megkönnyítve azok dolgát, akik tartani szeretnék a lépést a fejlődéssel, de nehéz szívvel lépik meg 1-2 új feature miatt egy teljesen új telefon vásárlását

 

Te szeretnél ilyen telefont?