Az előző posztban megismerkedtünk néhány alap Google-alkalmazással, amiből úgy tűnhetett, hogy mi csak Google alkalmazást használunk, ami persze messze nem így van. Természetesen, ahol van a Google-nek alkalmazása, érdemes végiggondolni, hogy milyen esetben ad többletet az operációs rendszerből fakadó mély integráció és hol van az, ahol a funkcionalitás több értéket ad számunkra. Ez mindenkinek egyedi döntése, én szeretem, ha az alkalmazások beszélgetnek egymással, ha intelligenciát mutatnak.

Legjobb példa erre, hogy egyik telefonomon se használom a beépített billentyűzeteket, hanem mindenütt a SwiftKey-t használom. Tudom, van még néhány billentyűzet, pl : Thumb Keyboard, Swype, TouchPal X Keyboard. De némi próbálgatás után nekem ez állt a legjobban kézre. Ez, ha engedi az ember, végig olvassa a Facebook hozzászólásait, sms-eit és leveleit, majd a saját szóhasználatával tesz javaslatokat az alapszótáron felül, és szépen tanulgatva fejleszti magát. Ez azért ijesztő perspektívákat adhat, mert egy idő múlva a telefon fogalmaz helyettünk.

Ha egy pár életét nehéz koordinálni, mint mondjuk éppen a mienket, mert sok féle programot kell szinkronizálni,  hasznos kis alkalmazás lehet a Cozi. Ide szépen beírja mindenki, hogy milyen nap milyen lefoglaltsága van és ezáltal el lehet kerülni, hogy miért nem szóltál, hogy neked ez és ez lesz, én már beraktam valamit. A Cozinak van webes interface-e is, bár szerintem a mobilról könnyebb használni. Van még sok egyéb funkciója, amiket én nem használok, például vásárlási lista, közösen használt telefonkönyv és egy kis napló is, hogy mi történt a családdal.

 

A Foursquare-rel úgy vagyok, hogy mindig elfelejtem használni, hiszen mind a Facebook, mind a Google+ rendelkezik hasonló funkcióval. Aztán időnként eszembe jut és lelkesen csekkolok be különböző helyekről. Ettől függetlenül, ha külföldön vagyunk, meg szoktuk nézni, mit mondanak egy helyről, mielőtt bemegyünk és mi is szoktunk tippet hagyni, akár elégedettek voltunk, akár nem. Erre mondjuk meg a Tripadvisor jobb, ott részletesebb leírásokat lehet találni.

 

A Facebook szép kis családdá nőtte ki magát a telefonomon. Ott van a fő alkalmazás, amit gondolom, senkinek nem kell bemutatni. Mellette külön alkalmazásként figyel a Messenger, ami jelenleg számomra a legjobban használható chat-program, mert a legtöbb ismerősöm a Facebookon van. Én speciel rühellem ezeket a lebegő fejeket, amilyen gyorsan csak lehet, letiltom. Mióta a blogjaimnak van Facebook oldala, azóta gyakorta használom a Facebook Pages Managert. Ez egy jó kis alkalmazás, ahol figyelemmel kísérheted egy-egy oldalad alakulását, ha esetleg reklámot tettél rá, akkor annak milyen hatékonysága van.

 

Miután elég sok időt töltök külföldön, ezért a Skype és a Viber két alapvető alkalmazássá nőtte ki magát mostanában. Sajnos a hotelekben a sávszélesség nem túl erős, ezért először a Skype-pal próbálkozom, ami a legtöbb esetben hamar elvérzik, mert szaggat, szétmászik a kép és a hang. Ekkor előveszem a Vibert, ami jobban tűri ezeket, viszont a hang olyan, mintha Darth Vaderrel és családjával társalognék folyton. De a lényeg, hogy működik és sok pénzt tud nekem megspórolni. 

Egy kicsit kilóg a sorból, de valahogy mégis része a közösségi alkalmazásoknak a Soundcloud. Ez egy közösségi alapú zenemegosztó hálózat, ahol jobbára saját mixeket osztanak meg az emberek, de zenekarok is osztanak meg zenéket, hogy ott legyenek a community-ben. Lehet követni embereket, akinek megtetszett a zenei ízlése, és úgy töménytelen jó zenét lehet találni.

 

Mostanában ismét megszállt a Lego-őrület.  Amihez még nincsen közösségi alkalmazás, micsoda lehetőség! De mind a Flickren, mind a Pinteresten követek embereket, akik különböző egyedi  Lego- alkotásokat osztanak meg. A családom hölgy tagjai visongva fedeznek fel a Pinteresten újabb és újabb cukibbnál cukibb állatkölyköket. Náluk is kötelező elem a Pinterest.

Ebből a posztból most kiszorultak a játékok, ezért azokat a következő alkalommal nézzük majd meg.