Kevés olyan dolog van, ami jobban idegesíti az embert, mint amikor, pont a legszükségesebb pillanatban merül le a telefonja, notebookja. És ez sajnos előfordul az emberrel nap mint nap. 10 évvel ez nem volt még így, mármint a telefonoknál. Anyukám szinte még mindig ugyan azt a Nokia készüléket használja, mint régen, és panaszkodik rá, hogy már gyengébben működik, három nap után töltőre kell rakni. Én meg örülök, hogy a nap végéig kibírom, ha esetleg még el is megyek este valahova, akkor már nagyon necces a dolog. Eléggé idegesített, ezért egy kicsit utánajártam, mit lehet tenni. Van szoftveres megoldás és van néhány tanács, amit érdemes megfogadni. akit jobban érdekel a téma, érdemes ellátogatnia például a http://batteryuniversity.com/-ra           , itt aztán kellően elmélyedhet benne.

Kezdjük néhány alapinformációval. Jelenleg szinte minden készülékben Li-ion (lítiumion) alapú aksi van. Annak idején, amikor valaki megvett egy új telefont, az volt a tanács, hogy merítsük le teljesen és utána csordultig töltsük fel. Na, ezt sose tegyük most, ha veszünk egy új telefont, vagy akkumulátort. Ezeket a készülékeket nem szabad engedni lemerülni, tegyük rá napközben is többször inkább töltőre. Az akkumulátorok egyik legfontosabb tulajdonsága a kapacitása, azaz, mekkora árammennyiséget képes eltárolni és milyen hosszú időre, ennek a mértékegysége mAh (milli Amper óránként), az én  Samsung Galaxy S4-esemben egy 2600-as telep van. 

Természetesen az akkumulátor kapacitása egy dolog, a másik, hogy mennyire energiatakarékosra tervezték a  magát a telefont. Az a kapacitás, amit az akkumulátoron olvasunk az a névleges, vagy maximális kapacitás. Zárójelesen jegyzem meg, hogy a legtöbb esetben a kapacitás a mutatott felett van valamennyivel, hogy elkerüljék az esetleges reklamációkat. Elméletileg a gyártók a telepekre egy év garanciát adnak, de ez inkább az esetleges meghibásodásra vonatkozik, nem a kapacitásveszteségre. Egy év alatt egy átlagos okostelefon-felhasználó kb. 300-szor tölti a telefonját. Minden egyes lemerítési, feltöltési ciklus csökkenti az akkumulátor élettartamát. Átlagosan az első év végére kb. 80 százalékos kapacitáson működik az aksi az eredeti gyári adatokhoz képest.

Ez az optimális érték, ezt csak lefele változtathatják meg a felhasználók. A Li-ion akkumulátor legnagyobb ellensége a meleg. Minél magasabb az átlagos hőmérséklet, annál gyorsabban veszíti el az kapacitását. Lehetőség szerint soha ne hagyjuk a telefont nyáron autóban, vagy tűző napon, rossz esetben fel is robbanhat a telefonunk. Egy mérés szerint, ha egy telefon átlagosan 30 fok felett van egy évig, akkor nem 80 százalékra, hanem 60-ra megy vissza a kapacitása egy év alatt. Ha egy akkumulátort (pl. fényképezőgépbe) nem használunk, tegyük száraz, hideg helyre, valahol 40%-os töltöttség körül. De azt is figyelembe kell venni, hogy a Li-ion akksik öregszenek, átlagosan 2 évre tervezik a használatukat. Ezért is nem szeretem azokat a megoldásokat, mint pl. Iphone, Nexus, ahol a telefon még tökéletesen működne, de két év után már nem bír egy fél napot se az akkumulátor, ezért le kell cserélni. Egy li-ionos akkumulátor maximum élettartama 5 év, akkor is, ha nem használjuk.

A másik aksigyilkos a szupergyors töltő. Ez persze a használhatóságot nagyban növeli, viszont fordított arányos az akkumulátor élettartamával. Természetesen a készülékek gyári töltője a készülékhez igazodik, de figyeljünk oda, hogy milyen esetleges másodlagos töltőt veszünk hozzá, mert ha ez nem megfelelő, akkor szépen legyilkolhatjuk vele az aksit. Nézzük meg, hogy milyen kimenete van a gyári töltőnek (ez az én esetemben 5 V/2A), és ha mondjuk egy utazótöltőt veszünk hozzá, vegyünk lehetőleg gyárim azonos töltős, ha erre nincsen lehetőség, akkor inkább kisebbet vegyünk, de nagyobbat semmiképpen se. Ez lassabban fogja feltölteni a készüléket, de nem roncsolja az akkumulátort. Egy rosszul megválasztott töltő akár 20-30 százalékkal is csökkentheti egy éven belüli a kapacitást.

Ha egy telefonban működik az akkumulátor, akkor természetesen a telefon belső felépítése és a rajta futó szoftverek használata is befolyásolja, hogy meddig működik. A belső összeszerelést nem tudjuk megváltoztatni, viszont a szoftveres dolgokat igen. Egy okos telefonban a legfőbb merítési forrás a képernyő. A LCD technológia alapja az, hogy a háttérből apró kis pontokat világít meg a panel. Ha sok képpont van és az fényesen világit, akkor az sokat fogyaszt. Tehát a legfontosabb, ha van automatikus fényerőszabályozás, akkor kapcsoljuk be, az esetek nagy részében ez megfelelő fényerőt ad, és egy mozdulattal ki tudjuk kapcsolni. A másik fő energiazabáló az adatforgalom a GSM hálózaton keresztül, azaz ha az adatok frissítése állandóra van kapcsolva, pl. a leveleinknél. Ezt már problémásabb folyton állítgatni. De ha nincsen szükségünk állandó szinkronizálásra, és ha jól belegondolunk, szerintem nincsen, akkor lehet választani pl. 10 perces sűrűségű frissítést, ezzel is lehet nyerni 5-10 százalékot. A beállítások között választhatunk alacsonyabb átviteli sebbeséget is (csak 2G), ekkor növekszik az üzemidő, viszont egyes alkalmazások erősen lelassulhatnak.

Az android készülékek készenléti állapotban szinte alig fogyasztanak valamit. Ezt deep sleepnek nevezzük. Ilyenkor a processzor vagy kisebb órajelen jár, vagy néhány magot lekapcsol a telefon. De ez sajnos nem mindig történik így. Néhány rosszul megírt program, alkalmazások, játékok nyitva hagynak szálakat a deep sleep alatt is, ami szükségtelen energiavesztést eredményez. Ezeket nem könnyű megtalálni. Szerencsére most már elég sok alkalmazás tölthető le a Google Play-ről: Wakelock Detector (fizetős), BetterBatteryStats, vagy a CPU Spy.

Egy időben a GPS-t is érdemes volt ki-be kapcsolgatni, de a 4-es android óta ezt már az operációs rendszer szépen elvégzi helyettünk. Más a helyzet a Bluetooth-szal, amíg nem jelennek meg az új a alacsony fogyasztású csipek a telefonokban (idén fognak), addig kapcsoljuk ki őket, amikor nem kell, vagy használjuk az NFC tageket. A Wifit is érdemes lekapcsolni és csak akkor bekapcsolni, ha ténylegesen van lehetőség hálózatra, de ezeknek az energia felhasználása sokat javult mostanában. Én már csak akkor kapcsolom le, ha valóban nincsen esély arra, hogy találjak egy hot spotot.

Érdemes ezekkel a szoftverekkel egy kicsit átfésülni a telefonokat, tabokat. Érdekes dolgokat találhatunk, pl. egy játék a háttérben óránként 1000 értesítést küld, de nem jelenik meg, csak zabálja a háttérben az aksit. Megéri körültekintően megnézni, mit töltünk le. Nézzünk bele az értékelésekbe, ott ha sokan panaszkodnak a merülés miatt, ne töltsük le. A legtöbb helyen vagy van magyar kommentelő is, vagy a Google automatikusan lefordítja nekünk, ami időnként elég vicces, de az értelmet ki lehet venni belőle.

Szóval, a felesleges, rosszul működő alkalmazásokat törölni, a képernyő-fényerőt  automatikusra kapcsolni, az adatszinkronizálást 10-15 percre beállítani, ezek az alapok, amiket javaslok megtenni. Már a középkategóriás telefonokban is elérhetőek energiatakarékos beállítások, használjuk őket. Kerüljük a meleget és az ismeretlen töltőket. Kevesebb bosszúságunk lesz, garantálom.