A múltkori részben azt ígértem, egy huzamosabb használati idő után fogok újra írni a Pebble Steel okosóráról. Most már több mint 1 hete használom, és szerintem elegendő tapasztalat gyűlt össze, hogy megosszam itt a blogon.

Ma annyival merészkedek ennél tovább, hogy a héten a Google által bejelentett androidos okosórákkal is összevetem végül, hogy azokkal versenyezhet-e. Bár teszem hozzá mindezt úgy, hogy nyáron-kora nyáron (még csak) az USA-ban megjelenő órák közül természetesen egyiket sem tartottam kezemben vagy használtam.

 

A Pebble, mint óra

Nagyon fontos szerintem, hogy egy okosóra legalább azt az alapvető funkcionalitást teljesítse, hogy mutatja az időt. Ebben a Pebble nagyon jól vizsgázik. A pontossághoz nem férhet kétség, hiszen a telefonról szinkronizálja az időt. És ha ott be van állítva, hogy a hálózatról automatikusan mindig frissítse az időt, menthetetlenül teljesíti azt. Sőt, ha elveszíti a bluetooth kapcsolatot is a telefonnal, akkor szépen „számolja” tovább az időt.

Emellett az e-paper kijelző megengedi, hogy mindig látható legyen az idő. És ez két részről is igaz. Az e-papernél ez olyan kevés energiát emészt fel, hogy éjjel-nappal folyamatosan megy a kijelző, amit LCD vagy AMOLED képernyőnél kevéssé tudok elképzelni legalább napi töltés nélkül. A Pebble erős használat és nyomogatás mellett is 2-3 napot simán kibír. És nem fenyegeti a kijelzőt a beégés veszélye. Amit ha valaki használja egy androidos telefonnál a Dreaming funkciónál az óra kijelzést, hamar és szomorúan tapasztalhat.

Szintén ide tartozik, hogy a legvakítóbb napsütés mellett is kiválóan látható a kijelzője, sőt szerintem akkor van igazán elemében. A sötétre pedig egy nagyszerű funkcióval válaszol: ha megrázzuk röviden a csuklónkat, a Shake to light-nak köszönhetően pár másodpercre felkapcsol a kijelző hidegkék háttérvilágítása.

Ja, van olyan óra is hogy ébresztőóra! A Pebble ezt is tudja, lehet neki megadni ébresztési időpontokat. Hogy mi fog történni szerintem értelemszerű, nem ragozom. Végre nem a fejünk mellé kell tenni a telefont, és éjszakára is távol lehet tőlünk, a Pebble átveheti ezt a funkciót.

 

A szíj

Valahogy idekívánkozik nekem ez a dolog. Ahogy írtam is, bár az óra bőrszíjjal érkezik, én a fémszíjjal szerettem volna hordani. Meg is oldódott a dolog, ahogy kérte a Pebble, elvittem órásmesterhez. A West End-be vittem el óráshoz a szökőkúthoz (konkrétabbat nem írok tényleg, mert nem a reklám a cél), aki nem látott még ilyet de készségesen és ügyesen kicserélte nekem a szíjat és annyi szemet hagyott benne hogy jó legyen rám is, ne csak Hulk-ra.

Kicsit így a ’80-as évek kvarcóráit idézi, de „egységesebb” a kép. Egy „hibát” okozott csak: a vibráció finom kis zümmögése és impulzustovábbítása a bőröm felé megszűnt a bőrszíj eltüntével, helyette vasláncok csörgésével adja tudomásomra a fémszíj, hogy üzenet jött.

 

Az üzenetközvetítés

Az alapbeállításokkal az óra automatikusan átveszi a telefonról az összes, a Notification Bar-on (értesítési sávon) megjelenő üzenetet, legyen az akár egy képernyőmentés vagy bármilyen push üzenet. A beérkező üzeneteket rövid vibrációval adja tudtunkra. Ezentúl természetesen a beérkezett sms-ek és e-mail-ek (sőt az ismertebb social app-ok üzeneteinek) tartalma is olvasható. Apropó „olvasható”. Sajnos az óra eredeti szoftverezettségével nem tud megküzdeni a hosszú ő betűvel. Helyette egy téglalap jelenik meg jelezve, hogy a magyar nyelv támogatása hiányzik.

Emellé jön, hogy bár képes együtt működni a 4.4-es android verzióban bemutatott és összevont Hangouts sms funkciójával, cserébe viszont minden hangout üzenet kétszer jön meg: egyszer sms-ként, egyszer meg mint Gtalk üzenet. Kifejezetten idegesítő.

A fenti problémákra több szoftver is található a Store-ban. Van, amelyikkel a teljes üzenetközvetítő központ lecserélhető, a speciális ékezetes karakterek helyett megjelenő téglalapok is kicserélhetők más betűre (pl: hosszú ő rövid ö-re). A Hangout-ot is van már olyan app, amelyik jól tudja kezelni.

 

Telefonhívások kezelése

Itt van az egyik legnagyobb csalódás. Ideig-óráig. Bár egy iPhone-ra csatlakoztatva a Pebble képes a telefonhívás kijelzésre (ki az és honnan hív), a hívásfogadásra, kihangosítani (telefonon keresztül) vagy elutasítani. Ugyanezt az androidnál valamiért nem tudja. Csak elnémítani vagy elutasítani lehet egy bejövő hívást. Ha fogadni akarjuk a hívást, akkor elő kell venni a telefont és a szokásos módon felvenni azt.

Mondhatnánk, hogy ez valami Pebble hiba, de akkor iOS esetén miért tudja? Mondhatnánk hogy ez valami androidos hiba, de viszonylag gyorsan megtalálható a Play Store-ban egy app, ami kicseréli a gyári telefonkezelő részt és ugyanúgy, mint iOS-nél, mindhárom funkcionalitás elérhető. Sőt, visszahívási funkció és hívásnapló is.

Ha ezt felrakjuk, ezentúl ha az autóban kihangosítót használunk, elő sem kell venni a táskából a telefont. Az órán kezelhetjük a hívásokat. Roppant kényelmes, higgyétek el!

 

Testre szabhatóság

Ebben is nagyszerű a Pebble. Számtalan szoftver van, sőt még egy weboldal is ami ha kell generál olyan óraszámlapot (itt úgy hívják watchface) és olyan információkkal amit csak akarunk illetve összekattingatunk magunknak. Itt mindenkinek csak a saját szépérzéke és kitartása szab határt. Mivel ahogy írtam a magyar nyelvi támogatás teljesen hiányzik, gyárilag még a magyar napok neveit sem tudja. Persze aki még kibírja, mondjuk az angol napnevekkel és azok rövidítéseivel is, azokat még térdre kényszerítheti az angolszász típusú dátumkijelzés, ami őket is erre az útra terelhet.

Ettől függetlenül is ajánlom, hiszen nincs egyedibb, mint egy magunk tervezte óraszámlap.

 

Telepíthető alkalmazások

A Pebble Store-ban számtalan alkalmazás van, amelyekre önállóan nem akarok kitérni, de van itt minden. A teljeség nélkül: pl. időjárásjelentés, árfolyamkijelző, menetrend, naptár, világóra, RSS-olvasó, fitness-programok, iránytű, távirányítók és még (persze egyszerűbb) játékok is. Szóval rengeteg minden, mint egy igazi Store-ban.

 

A zeneközpont

A Pebble tökéletesen alkalmas a telefonjukat mp3-lejátszóként is használók támogatására. Az óra úgy tűnik az összes lejátszót támogatja, bár gyanítom ez inkább annak köszönhető hogy a lejátszók valamilyen közös API-n keresztül kezelik a zenelejátszást. A lejátszási listára beállított számok között lehet közlekedni, illetve leállítani és lejátszani zenét.

 

A Pebble alkalmazás

A Pebble bluetooth-on keresztül tartja a kapcsolatot a telefonnal. Azonban minden (pontosabban minden, ami telefonfüggő) funkcionalitást egy a telefonon futó gazda program biztosít számára. Ez az, amit első telepítéskor fel kell tennünk. Ebben érhető el a Pebble Store is, illetve az óra adminsztrációs felülete is érhető el. A programot röviden tudom csak jellemezni: gyalázatosan lassú! Kicsit a legutóbbi verzió javított rajta, de csak az öngyilkosságtól ment minket meg, a várakozástól nem.

 

Konklúzió

Rettentően megszerettem ezt a kis órát. Hű segítőtársam lett, és tényleg sok esetben nélkülözhetővé tudja tenni a telefont. Én nagyon nyúztam az elmúlt időszakban, rengeteg üzenet érkezett rá, a vibramotor be volt kapcsolva és jó pár óraszámlapot készítettem, ám még csak 3-szor töltöttem fel.

 

Jött felém kérdés, most hogy megjelentek az Android wear órák, nem sajnálom-e hogy ezt vettem. Persze a színes, érintőképernyős kijelző és az androidos világ csábító. És szépek.

 

De nem sajnálom, és le is írom, miért nem hiszek (még) azokban:

  • nem hiszem, hogy egy 280x280-as színes LCD kijelző egész nap mehetne jelentősebb akkumulátor merülés nélkül *
  • ha igen, tuti be fog égni
  • hogyan fognak ezek látszani fényes nappal? Akinek van telefonja, sejtheti mennyire nem.
  • ha nem jelzi ki az órát, milyen óra az? Persze biztos lesz valamilyen gesztus (itt is csuklórázás?) amivel fel lehet ébreszteni. De én nem szeretném megbeszélésen ülve csuklót rázva megtudni a pontos időt. Főleg ha a partner sejti miért teszem.
  • a Pebble vízálló. Gyanítom ezek nem. *
  • ja, és hogy csak nyáron fognak megjelenni és csak az USA-ban?
  • az Android wear órák alapvetően a Google Now funkcionalitását használják ki. Aki használja az tudja, hogy mennyire korlátozott képességekkel bír a Google Now az USA-n kívül, de hazánkban aztán különösen alig tud valamit. Szerintem ezért is először Amerikára koncentrál a Google a megjelenéskor.
  • Sok parancs amit tud az angol nyelvet támogatja. A magyar itt sem az, ahogy még az androidos telefonon sem kezelhetjük magyarul a Google Now-t.

 

Szóval egyelőre elégedett vagyok a Pebble Steel-el és nincs párja. Jó szívvel ajánlom másoknak is.

* Mondjuk úgy, lapzárta után jött a hír, hogy - mivel lehet ezek a kétségek másokban is felmerülhettek - a Motorola kiadott egy sajtóanyagot arról, hogy az ő androidos órájuk cseppálló és OLED kijelzős lesz. A  LED-es technológia lehetővé teszi, hogy a nem aktív pixelek kikapcsoljanak (local dimming), ne fogyasszanak energiát. Bár ez elnézve a fenti képet nem tudom sokat segít-e. De bíztató, hogy elindult a harc egy használható hardverű óra irányába...